tisdag 6 mars 2012

Socialdemokraternas och rut-frågan

Det är mycket intressant att se tillbaka på socialdemokraternas politiska resa när det gäller rut.

När förslaget kom i anslutning till valet 2006 sågs det som en total förolämpning av de socialistiska idealen. Motagitationen var stenhård. Socialdemokratiska riksdagsmän övermannades i debatterna av rörelse och började näst intill gråta när de tänkte på de elaka borgarna och deras förslag.

När beslutet om reformen skulle beslutas i riksdagen ett halvår senare använde Svt-reportern tre gånger uttrycket pigavdrag. Motståndet fortsatte också inför valet 2010. Fast den positiva inställningen bland vanligt folk började göra avtryck. I en utfrågning inför valet utfrågades Sahlin bl a om rut, efter det att en 85-årig dam lovordat reformen. När hon ombads redogöra för s-hållningen om rut, svarade hon att s också var för rut, fast begränsat till äldre och inom ramen för hemtjänsten. När reportern undrade om åldersgräns svarade Sahlin att 85 år kunde vara lämpligt. Efyter sejouren med Juholt är katten nu fullständigt ur tunnan. Magdalena Andersson är stolt över att under lång tid ha utnyttjat rot och rut och där är inga som helst problem.

De här 180-graders vändningarna är knepiga. De påminner också om prövningarna i ungdomen när korna skulle släppas på bete i maj. En del tvekade inför solljuset och ville vara kvar inne. De spjärande emot allt vad de kunde och fick dras genom lagårdsdörren. Men när de väl var ute blev det ordentlig fart på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar